Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Kvartettworkshop -The show must go on!

17 Nov , 2016, 14.46 lindaklang

 

Utöver de sedvanliga övningarna och sitzarna denna höst har vi i Florakören också hunnit koncentrera oss på utveckla våra kvartettsångare! Under två onsdagar fick de som anmält sig till workshopen förstärkning av Anna Johnson, en av körens före detta dirigenter. Johnson leder numera både kör och orkester i grannkommunen Pargas och vi var väldigt glada över att få ta del av hennes expertis!

En kvartett från tillfället då Flora spelade in kvartettvideon på våren!

En kvartett från tillfället då Flora spelade in kvartettvideon på våren! Bild: Patrick Ström

 

Det var ett ganska nervöst gäng som dök upp till första övningstillfället men Anna såg till att vi alla vågade oss ut från våra bekvämlighetszoner. Det blev mycket sång och roliga övningar som uppmuntrade oss att lyssna på varandra. I en övning skulle vi agera ”Levande synth”, där alla fick en egen ton. Sedan skulle Anna ”spela” på oss genom att trycka ner vår hand (tangenten). Det var avsevärt svårare än vad som kunde tros! De som hade lägsta och högsta tonen hittade nästan alltid rätt medan mellantonerna ofta fick söka sin ton och hjälpa varandra.

Vi övade också på att sjunga i kanon, en övning som funnits med i Florakörens insjungningar i minst 20 år. Det var än en gång ”Broder Jakob” som sjöngs och vi fick i uppgift att variera tempot vartefter vi sjöng samt ta instruktioner av Anna. Denna övning gick betydligt bättre än ”Levande synth”!

 

Anna förklarar ivrigt varför det är bra att variera tempot när man övar! Bild: Oona Haapamäki

Anna förklarar ivrigt varför det är bra att variera tempot när man övar! Bild: Oona Haapamäki

En del av första tillfället ägnades åt föreläsning om vad som är bra att veta när det är dags för kvartettuppträdande! Vi fick bland annat veta att vi ska göra varje uppträdande till en teater. Det är vi som står på scen och därför är det viktigt att ha rätt stämning för den sången som ska sjungas. T.ex. ska man kanske inte vara jätteglad och fnissa före en högtidlig sång som Finlandia eller när det uppträds på en begravning. En av de viktigare sakerna som nämndes var kommunikation. Det är viktigt att kunna kommunicera inom kvartetten, före, under och efter uppträdandet. Håller någon på att bli sjuk och behöver extra andningspauser? Säg till före. Tappade någon bort sig i sången? Kommunicera med varandra under sången, var kan den komma in igen? Och gick något åt skogen under uppträdandet? Håll det för dig själv tills ni lämnat scenen. Vad som än händer, ”The show must go on” Få publiken att tro att allt hör till showen!

 

Här förklarar Anna hur övningen ska uföras!

Här förklarar Anna hur övningen ska uföras! Bild: Melissa Haga

 

Under andra tillfället hade Anna bett oss att komma tillsammans med vår kvartett så att vi kunde öva mer på själva sången tillsammans med andra. Vi fick tips om hur vi kan göra uppträdandet roligare, hur vi kan krydda tillfället med olika gester, hur vi ska göra fraser av meningarna i sången vi uppträder med och mycket mer! Nu fick vi uppträda tillsammans med kvartetten och resten av deltagarna kunde ge feedback på uppträdandet. Vi provade öva i olika tempon och sinneslag för att hitta den rätta versionen av våra sånger. Jag tror att jag kan tala för alla medlemmar i workshopen när jag säger att vi gärna ser att Anna Johnson kommer tillbaka och håller fler workshops för oss! Tror definitivt att det väcktes en gnista hos deltagarna att utveckla sina kvartettkunskaper!

 

Behöver ni underhållning av hög kaliber på er fest? Vi ställer gärna upp och gör tillställningen oförglömlig!

Sjung vackert,

Oona Haapamäki

Florakörens kvartettansvariga 2016

kvartettansvarig@florakoren.fi

Här är vår kvartettvideo med ett urval av våra sånger som kan sjungas på uppträdanden!

Läs också

Kommenteringen är stängd.