Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

(Hur) det känns att vara nybörjare

8 feb , 2016, 14.34 lindaklang

 

Vårterminen är i gång och återigen fylls Sibeliusmuseet av floror under tisdagskvällarna. Nu är vi mitt uppe i övningarna inför uppförandet av Guiseppe Verdis Messa da Requiem. Det pampiga spektaklet går av stapeln i Åbo konserthus den 13 mars, tillsammans med Brahe Djäknar, Kungliga Tekniska Högskolans Akademiska Kapell och Kongl. Teknologkören.

 

Efter insjungningarna i januari har vi också fått förstärkning av 6 nya floror i leden. För att få lite koll på vem några av våra nya medlemmar är har två av dem berättat lite om dem själva och hur den första tiden i Flora har varit.

Först ut är vår nya andra alt! Vem är du?

Jag heter Andrea och studerar Folkrätt och masskommunikation för femte året här vid ÅA.

Har du sjungit i kör förut?

Jag har tidigare sjungit i kör i gymnasiet. Innan det sjöng jag som barn i en barnkör.

Hur kom du på att söka in till Florakören?

Jag kom på att söka till Florakören efter nyår då jag kom på att jag ville testa på en ny hobby. Jag kom ihåg hur roligt jag tyckte det var att sjunga i kör så jag tänkte jag kunde ju testa att sjunga in till Florakören.

Hur kändes insjungningen?

Före jag steg in i auditoriet var jag förstås nervös men väl under insjungningen kände jag mig förvånansvärt lugn med tanke på att jag inte alls är van att sjunga inför andra.

Hur har första övningarna varit?

De första övningarna har varit roliga! Det är så kul att musicera igen efter några års paus.

Vad tycker du så här långt om Verdis Requiem?

Verdis Requiem är verkligen ett mäktigt verk. Det blir spännande att se hur projektet går framåt och hur helheten kommer att låta då vi är framme vid konserterna.

 

¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸

 

Then we have are new first alto! Hello! Who are you?

My name is Katharina Haug and I am studying at Åbo Akademi for one year as an exchange Student. Originally I am from Heidelberg, Germany, where I study Psychology. I came to Turku last August and will stay here until this Summer.

Have you sung in a choir before?

I’ve been singing in choirs when I was a bit younger, in a school choir and in choirs from orchestra weeks. But I am more used to playing in the Orchestra. I have been playing the cello since I was a child and always played in Orchestras since. I also play in the Akademiska Orkestern here in Turku, and played together with them, Florakören and Brahe Djäknar at the Adventconcerts.

How did you decide to join Florakören?

When we had the first rehearsal together with the choir, I suddenly had this idea in mind that I would like to sing in a choir once more. The wonderful Adventsconcerts made the decision which choir I would like to sing in quite easy.

How was the audition, and the first rehearsal?

The audition was really relaxed, I was quite nervous before it as I have not been singing for a long time, but it was completely in vain. The atmosphere was really nice and I felt really welcome, the same in the first rehearsal. I love how the choir made the new members feel like we are a part of it all so fast and that it is not only about singing together but spending time together during and after the rehearsals.

What do you think about the Verdi Requiem so far?

I love the Verdi Requiem – it is an amazing piece, not only for the Choir but also for the Orchestra. I feel really lucky to be able to sing this piece as a member of Florakören!

 

¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬·¯·♩¸¸♪·¯·♫¸¸¸♬

 

Både Andrea och Katharina verkar ju trivas så här långt i kören, men det är inte alltid lätt att vara ny. I jubileumsskriften från Florakörens 30-årsjubbe 1974 finns texten med titeln ”Hur det känns att vara nybörjare i Florakören”, en (brutalt ärlig) text av helt annat slag. Jag hoppas innerligt ingen känner så här i i dag, men visst minns jag också att det verkligen inte alla gånger var så lätt att vara nybörjare. Det känns. Trots att jag sjöng in i Florakören 2012 är det faktiskt i det senaste jag insett att jag kanske inte längre klassas som en av de nyare i kören då man ändå är inne på sitt 4:e år… Men i dag kan jag lugnt konstatera att jag verkligen inte kan tänka mig ett studieliv utan att få vara del av vår stora körfamilj!

 Melissa

 

nybörjare

Läs också

En kommentar

  1. Petra L. skriver:

    Oj nej! Vilken text den där från -74! 😀
    Tror att ”på senare tider” har det varit lite jobbigare att börja efter stora turnéer eller jubben då gänget blivit så sammansvetsat.

    Och hade de månne nybörjarfaddrar då på sjuttiotalet?

Kommenteringen är stängd.