Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Att vara finskspråkig (nybörjare) i kören

16 feb , 2017, 18.40 lindaklang

 

Hej! Jag heter Heini och jag är andra årets studerande från Åbo universitet. Före jag sjöng in i Florakören sjöng jag i en dubbelkvartett men tänkte att det kunde vara roligt att prova något annat. Jag ville fortsätta med musikhobbyn och tänkte att i en större kör kunde jag också hitta nya vänner. Min kompis från Åbo Akademi hade en idé att vi kunde prova sjunga in till Florakören tillsammans. Lyckligtvis kom vi båda in och vi kunde börja med kören på hösten för ett halvt år sedan. Det var ett bra val – första hösten och början av den här våren i Florakören har varit jätteroliga!

Heini

För att vara en helt finskspråkig med bara medellånga svenska studier i skolan har det ordnat sig väldigt bra. På insjungningen var jag mer nervös om jag kunde förstå alla ord på svenska än om jag skulle sjunga tillräckligt bra. Första gången på övningen var jag även mer nervös om jag skulle förstå någonting, men jag var ganska överraskad över hur bra jag kunde följa med. Jag var också väldigt ivrig att lära mig mer för att jag har alltid varit intresserad att kunna olika språk.

Nu efter ett halvt år har jag fått många nya kompisar och har haft massor av diskussioner med andra floror och det känns bra att förstå och bli förstådd på ett språk jag aldrig hade använt riktigt tidigare. Olika sitzer, andra evenemang och självklart övningar är även roligare nu när jag kan förstå nästan allt som händer och vad man pratar om där och kan delta i diskussioner själv också. Alla är också jättesnälla och hjälper och översätter om jag behöver det.

nybbehelg

Första hösten i Florakören var full av roliga övningar och andra evenemang. I början av hösten hade äldre floror ordnat en nybörjarhelg där vi åkte till Kimito för att umgås och lära känna varandra och lära oss nya sånger. Efter helgen hade vi många roliga stunder på övningarna och sitzar som kören också har ordnat. Vi hade även en konsertresa till Oslo före jul. Hela tiden har jag känt mig mycket välkommen i kören, så jag är jätteglad att jag bestämde mig för att delta i något nytt!

Läs också

Kommenteringen är stängd.