Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Att vara föreningsaktiv i Flora

13 mar , 2019, 14.35 lindaklang

 

Körens verksamhet rullar på till stor del tack vare allt arbete som våra funktionärer gör. Det finns många styrelse- och funktionärsposter som väljs årligen men hurdant är det egentligen att vara föreningsaktiv i Florakören? Jasmine har haft många olika poster och förtroendeuppdrag och nedan berättar hon lite om sin tid i Florakören och hurdana erfarenheter och lärdomar hon fått att vara föreningsaktiv i kören.

”Jag började studera hösten 2013 och sjöng direkt in i Florakören den hösten. Eftersom jag trivdes så bra kände jag att jag ville vara mera delaktig i körlivet och ställde därför direkt upp på höstmötet till andra altens stämfiskal, som betydde att jag under 2014 var den som höll koll på min stämma. Det var ett riktigt bra första förtroendeuppdrag, som sedan också ledde till att jag vågade ta mig an större uppgiftsposter, såsom att under nästa höstmöte ställa upp i styrelsen som informationssekreterare. Och på den vägen har det fortsatt. Ännu är jag inte helt färdig som funktionär för kören även om jag haft flera olika poster under alla dessa fem år hittills. Förutom de poster jag räknar upp här har jag också hoppat in som reseledare för mindre resor, sålt skivor och hjälpt till med mycket annat också i kören, t.ex. under fester och liknande.

Foto: Otto Lindén

Alla funktionärsposter har lärt mig mycket, vissa mer än andra förstås. Att till exempel vara reseledare är väldigt konkret och lärorikt, om än otroligt stressigt mellan varven. Men man är ändå oftast inte ensam, vilket jag inte heller var 2014 när jag var reseledare för första gången. Som reseledare skulle jag ändå plötsligt tillsammans med några andra ha ansvar över en hel resa. Det betydde att jag var med på att för första gången i mitt liv fixa en budget, beställa bussar och ordna färjtrafik (vi åkte till Estland, Tarttu), fixa tidsscheman, ringa och prata eller skicka e-post med en massa okända människor, ta hand om flera tiotals korister (körsångare) på en och samma gång i ett okänt land och hålla koll på var vi ska vara när med mera. Det lärde mig att både ta ansvar, hålla huvudet kallt, agera i oförutbestämda situationer (som när en korist missade bussen till övningsplatsen) och systematiskt planera. Alla dessa egenskaper har jag absolut nytta av var jag än kommer att jobba i framtiden. Det bästa med hela den här erfarenheten är känslan av att klara av någonting stort och att veta att man själv var med och skapade ett minne för många korister.

Att vara vicedirigent är också en väldigt specifik post, om än ibland en ganska ensam sådan också. Det är mycket ansvar på enbart två personer (första och andra vicedirigent). Det har ändå varit en av de mest givande posterna i kören enligt mig, eftersom man så ofta syns och är med där det händer. Jag tog själv initiativ att hitta en dirigentkurs som jag deltog i, samtidigt som jag började jobba mycket med dirigenten i kören. Som vicedirigent måste man lära sig styckena som sjungs. Det här, eftersom man ofta som vicedirigent lär ut styckena åt andra människor. Man måste vara saklig, vara duktig på att planera och även få ett förtroende hos koristerna, eftersom de måste lita på att du har den kunskap som krävs för att lära ut musikstyckena åt dem. Och just förtroendet och möjlighet att sålla bort allt oviktigt för att under en snäv tidsram hinna gå igenom allt, det var absolut det svåraste. Speciellt om någon korist gärna ville öva ett stycke ”bara en gång till”. Att vara vicedirigent lärde mig speciellt att prioritera, och även konstatera att man inte kan vara perfekt i allt, ej heller göra alla nöjda. Otroligt viktig insikt att ha i livet tycker jag.

Vårkonsert 2018. Foto: Otto Lindén

Gällande styrelseposterna är det ju förstås min tid som ordförande som både är färskast i minne, men också det som gett mig mest under min tid i kören, åtminstone erfarenhetsmässigt. Att vara styrelsemedlem är däremot, till skillnad från vicedirigent, ett väldigt osynligt men tidsmässigt enormt jobb. Man träffas en gång i veckan i körens styrelse och planerar allt som ska planeras. Man måste många gånger skippa att sjunga i övningar, om man har mycket som måste göras, speciellt som ordförande.

Det är bra att ha haft några andra poster i en styrelse innan man ställer upp som ordförande. I vår körs styrelse kan det nästan kännas som ett krav. För i styrelsen har man hand om en kör på över 50 personer, som träffas minst en gång i veckan, som ska ha övningshelger, konserter, resor och fester, samarbeten över språkgränser eller landsgränser, med andra körer, orkestrar eller teatergrupper, och allt det här ska komma via styrelsen på ett eller annat sätt. Förutom att hålla hela kören ”flytande” ska man också blicka framåt och ofta planerar årets styrelse nästan hela kommande år färdigt och skapar även 3-årsplaner, till tider som man själv troligtvis inte ens är med i styrelsen mera. Så om man inte lärt sig stresstålighet innan man ställer upp som ordförande, så gör man det absolut under tiden.

Jasmine på Islandsturnén 2018. Foto: Hanna-Madeleine Andersson

Som ordförande skulle jag skriva föredragningslistor varenda vecka (vilket krävde mycket grävande bland gamla protokoll för att komma på allt som inte får glömmas bort under den månaden), försöka fördela uppgifterna i styrelsen så ingen känner att de får för mycket att göra, påminna styrelsemedelemmarna om saker som ska göras varje vecka, hålla upp humöret i styrelsen och speciellt hålla ett gott samarbete med broderkörens styrelse. Och här kommer kanske den största lärdomen från min tid som ordförande: Att tänka altruistiskt. Att inte bara tänka på vad som är bäst för mig, eller kanske vissa styrelsemedlemmar, utan för hela kören. Att låta varje styrelsemedlem få känna sig delaktig, inte bli attackerad för felsteg som görs (eftersom vi alla ju gör fel ibland), utan förlåta, men ändå få styrelsemedlemmarna att inse allvaret i vad som gjorts fel. Det är en svår nöt att knäcka, men ju längre tid jag var ordförande, desto mer förstod jag hur olika vi människor är och vad olika personligheter behöver för att kunna göra sina uppgifter på bästa sätt. Och hur viktigt just den här punkten är för att ha en effektiv styrelse. Att vara ordförande gav mig absolut därför de största och viktigaste lärdomarna som jag kommer ta med mig genom hela livet, både i privatlivet och i arbetslivet.

Att ta sig an en styrelsepost kan både vara skrämmande och stressande, men också otroligt givande. Jag rekommenderar alla som någon gång funderat att gå med i en styrelse att göra det. Många av mina bästa körvänner är just de jag umgåtts med i mina styrelsedagar, och personer som jag också börjat umgås med utanför kören. Min tid i kören har också varit mitt andrum från studierna, som förstås hela tiden pågått medan jag varit aktiv i kören. Att vara styrelsemedlem ger också som redan nämnts här otroligt viktiga erfarenheter för livet och boostar faktiskt också ens självkänsla, känslan av att man faktiskt kan klara också svårare saker i livet.”

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.