Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Att klättra på karriärstegen – ”Min resa från att vara vicedirigent till att leda en egen kör”

12 maj , 2016, 10.08 lindaklang

 

Kören har gett mig många värdefulla möjligheter under de åren jag varit med. Förutom att få sitta med i styrelsen, så deltog jag samma höst som jag börja vara en Flora i en dirigentkurs ordnat av Martin Segerstråle. Jag hade aldrig dirigerat förut men tyckte att det lät intressant. Jag blev väldigt fäst vid tanken på att dirigera, men kände att jag nog gärna ville lära mig mer.

Våren 2014 kom och min mamma tipsade om att Studentkören Pedavoces dirigent Maria Timoshenko ordnade en intensiv helgkurs i dirigering vid Vasa Arbis. Jag funderade då ifall jag skulle satsa eller inte. Jag gjorde det – och lärde mig så otroligt mycket!

Hösten 2014 kom och jag ställde upp som andra vicedirigent och fick posten. Jag blev jätteglad och våren 2015 fick jag på riktigt börja dirigera vid körens samkväm, och hålla övningar tillsammans med första vicedirigenten då vår dirigent Ulf Långbacka var borta.

Senare på hösten (2015) fick jag ett samtal – av Åbo Arbis. De sökte någon som till våren kunde hoppa in och vikariera en kör, då deras ordinarie körledare tagit ledigt på våren. Jag frågade hur de hade fått tag på mig och de sa att de nog ringt runt på flera olika ställen, till flera erfarna körledare, men att en av dem sa att de skulle försöka kontakta någon av Florakören och Brahe Djäknars vicedirigenter, eftersom det ändå var ett så pass ”lätt” uppdrag som skulle passa bra för en nybörjare.

Och där var jag då. Funderade på kvällen länge vad jag skulle välja. Men min mamma hon påminde mig om den där Arbis-kursen och att det här var min chans – Så då sa jag ja!

I vår har jag då alltså dirigerat och varit körledare, helt på egen hand, i en kör för alla vid Åbo Arbis. Det har varit jättegivande och jag har lärt mig otroligt mycket. Dessutom blev jag vald till körens första vicedirigent på hösten före och har nu då fått ha ännu mer ansvar inom kören.

Jag vet inte vad framtiden kommer att utvisa, kanske fortsätter jag vara körledare, kanske inte. Men jag vet att jag inte är ensam om att ha börjat dirigera inom en kör för att sedan ta steget ut och själv bli körledare. Kören har gett mig den möjligheten, och jag är jätteglad för att jag fått ta del av den chansen. Tack!

– Jasmine Nedergård, stolt första vicedirigent i Florakören

 

13233321_1315926945089023_1006818813_n

Läs också

Kommenteringen är stängd.