Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Nybörjarhelg

21 okt , 2015, 09.08 lindaklang

 

Före höstkylan gjorde sig påmind i Åbo bjöd första helgen i oktober på ett soligt och uppfriskande höstväder. Passligt nog inföll Florakörens årliga nybörjarhelg, också kallad nybbehelg, samtidigt som det vackra vädret anmälde sin ankomst.  I ett nötskal innebär nybbehelgen att nya floror får lära känna körens stamrepertoar, körens traditioner, och förstås andra floror! Helgen är inte bara till för nyintagna, utan många äldre sångare kommer med, både för att finslipa och korrigera sångerna man trodde man kunde utantill och för att umgås med fina körmänniskor!

12166454_10153777654979665_683799697_n

Ifjol återuppstod traditionen att åka iväg från Åbo under helgen, och vi ville såklart fortsätta med den också detta år. Denna gång bar det av till lägergården Pohjantila i Loimaa. Efter inkvarteringen höll sen det intensiva övandet på i några timmar, före det blev uppdukat för grillning och makaronisallad i gårdens ”Riihibaari”. Nybörjarfaddrarna berättade om Florakörens historia och vilka viktiga händelser ett vanligt år brukar innehålla, sen tog styrelsen vid och presenterade körens märken och kanske det viktigaste av allt; Floras maskot Gottbjörn. Efter att glöden börjat slockna stod sedan bastun varm. Läggdags blev det dock först efter att en allvarlig och högljudd lagkamp hade utkämpats om vem som kunde sjunga flest sånger utifrån ett ord eller en bokstav.

12167091_10153777654624665_72288259_n

 Nästa morgon vaknade vi till doften av nybakat bröd, och lägergårdens värdinna hade dukat upp ett ordentligt morgonmål åt oss. Med ny energi tog vi oss sen an resten av stamrepertoaren, och jag måste själv säga att det var riktigt roligt att sjunga tillsammans med alla nybörjarna. Det som är bra med att åka bort för nybbehelgen är också att man lär känna alla rätt så snabbt tack vare det intensiva programmet, och alla namnlekar. Mot eftermiddagen hade vi sjungit igenom de flesta sånger, med både större och mindre framgång. Huvudsaken är ändå att nybörjarna ska få höra alla sånger, så att de kan hänga med under sitzen som sedan ordnades på kvällen i Åbo.

Resan tillbaka till Åbo drog lite ut på tiden, eftersom bussbolaget hade råddat med när vi skulle hämtas. Samma sak skedde efter hemkomsten från Bratislavaturnén i augusti. Men ingen större nöd gick på oss, vi underhöll oss med att leka lekar i höstvädret, men vi ska hoppas att det inte är någon ny tradition som håller på att utforma sig…

  
Foto: Sofia Eklund

Väl tillbaka i stan kunde vi avsluta nybbehelgen med en ordentlig Florasitz, som förstås bestod av en massa sång, god mat och gott sällskap!

/Melissa

  
Foto: Sofia Eklund 

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.