Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

10 fun facts on Flora

20 okt , 2014, 11.43 lindaklang

 

1. Linda Klang är vår ständiga medlem, en fiktiv person som kan sägas representera körens hjärta. Hon är andra sopran och man kan ibland se henne kommentera på Florakörens Facebooksida eller rentav skriva blogginlägg i denna blogg. Linda Klang finns dessutom fotograferad på Florakörens skiva ”I en flickas spår”.

lindaklang

2. Körens maskot heter Gottbjörn och sjunger fjärde bas. Han är, som namnet antyder, en nallebjörn och brukar följa med kören på konserter och turnéer. Ibland har han dessutom åkt på egna resor och skickat vykort till kören från diverse ställen.

DSC_0201-blogg

Foto: Laura Lyytikäinen

3. Flora hette från början Lyran men tvingades byta namn till Florakören eftersom Åbo Akademis Studentkår inte ansåg att namnet var passande. Kören hade kallat sin första årsfest för ”Flora-fest” – därför låg namnet ”Florakören” nära till hands.

IMG_3764

Foto: Fredrica Nyman

4. Florakören är förlovad! På NSSS (Nordisk Studentsångarstämma) 2008 friade Linköpings Studentsångare som på den tiden hette Linköpings Studentsångarförening Lihkören till Flora och Flora tackade ja. Sedan dess har samarbetet fortsatt genom bland annat körträffar och utbyte av ringar. Florakören är dessutom Linköpings Studentsångares systers, den Akademiska damkören Linneas, gudmor.

lihkoren

Linköpings Studentsångare uppträder för Flora under sitt senaste besök den 18 oktober 2014.

Foto: Laura Lyytikäinen

5. Floras första skiva “Florakören” utkom 1979.

6. Vi börjar sjunga julsånger i september och tycker att det är helt normalt.

körövning

Foto: Laura Lyytikäinen

7. Florakören har en kamrat- och understödsförening som heter Eternellerna. Eternellerna består av tidigare floror som inte sjunger aktivt i kören. Föreningarna har regelbunden kontakt sinsemellan och Eternellerna har bland annat instiftat ett kamratskapspris som röstas fram bland flororna varje vår.

8. Du kanske har läst ett och annat om Brahe Djäknar på denna blogg. Det beror på att Brahe Djäknar är vår broderkör som vi har ett nära samarbete med året runt. På adventskonserterna sjunger vi alltid tillsammans med dem och förutom det träffas vi ofta även utanför övningarna. Det har dessutom bildats många par floror och BD:are emellan, vilket kanske kan te sig en aning incestuöst med tanke på att det handlar om vår broderkör.

Adventskonsert. Foto G.Lawast

 Foto: G. Lawast

9. Förutom körverksamhet har vi även kvartettverksamhet. Florakören brukar uppträda på fester i kvartett- och dubbelkvartettformationer och ibland även som blandad kvartett tillsammans med broderkören Brahe Djäknar. Även du kan alltså beställa en kvartett till din fest. Vi skräddarsyr uppträdandet enligt beställarens önskemål så att sångerna passar tillfället. Utöver den ordinarie kvartettverksamheten ordnas dessutom en kvartettävling mellan Florakören och Lyran varje år.

1273428_668231786528449_1368968278_o

Här uppträder vi på en fest med trippelkvartett.

 Foto: Salli Nyström

10. Vår lystringssång heter Rondell, är komponerad av Gottfrid Gräsbeck och börjar med orden “Vi tror på blommor och fjärilsvingar”. Vi brukar bland annat sjunga lystringssången för våra nya medlemmar på deras första övning och på jubileumskonserter.

rondell

Foto: Laura Lyytikäinen

//Anna & Laura

Läs också

Kommenteringen är stängd.