Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Kvartettävlingen med Lyran

30 okt , 2014, 12.37 lindaklang

 

Varje år ordnas det en kvartettävling mellan Lyran, vår systerkör i Helsingfors, och Flora. Vartannat år hålls tävlingen i Åbo och vartannat i Helsingfors. I år gick tävlingen av stapeln på lördagen den 25 oktober i Åbo.

Kvartettävlingen inleddes första gången med en blockflöjtsfanfar som spelades av Frida Nyman. Den ena delen av blockflöjten fick Flora som gåva vid jubileet av Lyran. Den andra delen finns i Helsingfors och idén är att hela flöjten ska finnas på plats på tävlingen.

Fem kvartetter var med och tävlade om kvartettkaraffen som enligt tradition fyllts med rödvin. Två av dessa kvartetter var från Flora och tre från Lyran. Jag var med i den ena florakvartetten. För min del var det första gången men flera av de som var med och tävlade hade varit med förut. Kvartetterna höll väldigt hög standard, och när min egen nervositet släppt lite njöt jag verkligen av att få lyssna när de andra kvartetterna sjöng. Jag rekommenderar verkligen att man åtminstone går och lyssnar på en av dessa kvartettävlingar under sin floratid, och om man tycker om att sjunga i kvartett ska man absolut delta i tävlingen, det är jättebra övning inför såväl kvartettkeikkor som konserter med hela kören. Förstås är även utomstående välkomna som publik till kvartettävlingen! 

Kvartetterna i tävlingen sjunger två sånger, en obligatorisk som värdkören väljer, och en valfri. I år var den obligatoriska sången Till Österland vill jag fara. Eftersom domarna ger feedback åt alla kvartetter är det nyttigt att vara med i tävlingen så vet man vad man kan förbättra till nästa uppträdande. Domarna för den här tävlingen var Åbo domkyrkas kantor och körledare Anu Åberg och David Todd, magisterstuderande i musik i London, som var i Åbo för dirigentutbyte. Domarna var väldigt proffsiga och alla kvartetter fick bra feedback av dem.

Nu vill ni säkert veta vem som vann? I år var det kvartetten Viol från Flora som vann. Och det var helt rätt kvartett! Nedan kan ni deras framträdande av On suuri sun rantas autius. Lyssna och njut!

Efter kvartettävlingen var det dags för samkväm med lyrorna som vi ändå träffar ganska sällan. Vi hade en gemensam sitz och jag tror att alla som var med på den kan skriva under att det var en mycket trevlig kväll.

Om ni vill läsa ännu mera om kvartettävlingen och se flera bilder kan ni klicka in er på Lyrans blogg.

Fredrica

Läs också

Kommenteringen är stängd.