Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Beställningsverk

30 mar , 2014, 07.42 lindaklang

 

019 (480x640)

Bild: Anna Engberg

Inför Floras jubileum är det vanligt att kören beställer ett verk från någon kompositör som vi gillar, för att sedan uruppföra verket på jubileumskonserten. Så även i år, och den här gången har vi beställt hela tre stycken verk!

Det första verket är skrivet av Mia Makaroff som har använt sig av Edith Södergrans dikt Skogens ljusa dotter. Flora har tidigare blivit förälskade i Makaroffs Hvem styrde hit din väg? som blivit en del av vår stamrepertoar. Och även den här gången har Makaroff skrivit ett verk som går hem hos flororna, en medryckande och glad melodi med inslag av ett rytmiskt ackompanjemang. Det här är ett stycke som vi floror går och trallar på på vägen hem från övningen.

Nästa beställningsverk är sedan något helt annat, som vår dirigent Uffe uttryckte det: ”det liknar inte något som vi har sjungit tidigare”. Nothing but the wind är skrivet av Matthew Whittall, som är en kanadensare bosatt i Finland (vilket ju passar bra eftersom Flora åker på jubbeturné till Kanada i augusti). Whittall vann dessutom Teosto-priset år 2013 för sitt verk Dulcissima, clara, sonans.
Inspirationen till Nothing but the wind fick Whittall under en vandring i finska Lappland,  och tystnaden på fjällen. Verket har nästan inga ord, istället använder han sig av olika fonem. Whittall själv beskriver verket som ”a near-ambient canopy of sound, a kind of inner wind, or perhaps a memory of wind, that one carries away from a momentous experience.”

Sist men inte minst har även vår egen dirigent Ulf ”Uffe” Långbacka tillägnat oss ett verk. Verket heter Visions och är inspirerat av några rader ut William Blakes dikt Milton och stycket är skrivet för att framföras med elektronik. Än så länge har vi bara övat på första satsen, men vi väntar med spänning på nästa sats som vi kommer att börja öva nästa vecka.

Låter det intressant? Vill du höra mera? Välkommen på jubileumskonsert i Åbo konserthus den 17.5!

Picture1

/Anna

Läs också

Kommenteringen är stängd.