Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Adventskonserterna – en av de finaste traditionerna inom akademivärlden

3 Dec , 2013, 14.18 lindaklang

 
Generalrepetition i Åbo domkyrka

Generalrepetition i Åbo domkyrka

 

För att inleda advent- och juletider har vi i många år med familjen haft som tradition att vid första advent och lyssna på adventskonserten till Åbo domkyrka. De sista åren innan jag fick sjunga in i Florakören hade jag riktigt svårt att sitta stilla i kyrkbänken av all entusiasm och längtan av att få vara med. När konserten tog slut var jag alltid en av de första som steg upp i Hosianna och sjöng allt vad rösten bar. 

I år var det min tredje adventskonsert och jag hade fortfarande samma känsla i kroppen då vi tågade in med den stämningsfulla intågskoralen och avslutade med hosianna tillsammans med publiken. Det finns ingen bättre känsla än att känna glädjen och adrenalinet rusa igenom kroppen då man tittar ut över publiken och får så många glada, nöjda och godkännande leenden son tack och svar.

Sista veckan innan adventskonserterna är alltid rätt så hektisk men ack så rolig. Veckan innan  första advent har körerna, ibland tillsammans med akademiska orkestern,  varit på en kyrkokonsert någonstans i Finland. I år var vi i Tammerfors och veckan bestod av de sista övningarna, generalrepetitionen och inövandet av intåget. Samma vecka hämtas den gigantiska julgranen framför kyrkan och ljusen tänds. Adventsglädjen sprider sig och kyrkan fylls av julsånger.

I årets klassiska adventsrepertoar fanns det bland annat delar ur Mozarts c-mollmässa, där Aurora Kyllönen sjöng ett mycket fint och svårt solo i Kyrie, och Martin Segerståles väl omtyckta Ave Maris Stella. Till de traditionella julsångerna hörde bland annat När det lider mot jul och Jul, jul, strålande jul tillsammans med den ståtliga Konungarnas marsch.

Ikväll, tisdagen den 3 december, sänds lördagens adventskonsert på radio Yle Vega klockan 21:10 framåt.

Florakören och Brahe Djäknar övar med dirigent Ulf Långbacka

Florakören och Brahe Djäknar övar med dirigent Ulf Långbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela ensemblen övar med akademiska orkesterns dirigent Sauli Huhtala

Hela ensemblen övar med akademiska orkesterns dirigent Sauli Huhtala

Klubbhövding och värdinna arbetar flitigt med sittordningen till julfesten

Klubbhövding och värdinna arbetar flitigt med sittordningen till julfesten

Till sista veckan i november hör det också till värdinnans och klubbhövdingens uppgifter att organisera en julfest där körerna kan komma samman och avsluta den stressiga hösten med god julmat, fint sällskap och fina tacktal. I år var det min ära tillsammans med Brahe Djäknars klubbhövding att fundera ut sittordningen. Detta löste vi efter många genomgångar av sittönskemål, många skisser av bord och namn och lite varm glögg. Till slut lyckades vi få ihop 107 personers sittplatser och resultatet verkade efteråt sett ha varit mycket lyckat. Själv tycker jag väldigt mycket om denna sammankomst då man får dela höstens alla händelser med sina körsystrar och -bröder innan man tar julledigt.

Adventshälsningar,
florakörens värdinna Sofie 

Glada och nöjda floror i väntan på julfest

Glada och nöjda floror i väntan på julfest

 

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.