Små stunder i en studentkör

Dirigering

Dirigentkväll

21 Nov , 2013, 19.23 lindaklang

 

En vardagskväll i november ordnades en dirigentkväll för medlemmar av Florakören och Brahe Djäknar. En liten grupp positivt inställda korister dök upp. Martin Segerstråle, som studerar kördirigering och piano vid Sibelius-Akademin, ledde dirigentkvällen. Dirigentkvällen var den tredje som ordnades och Martin menar att de fyller en funktion.

”Många som kanske aldrig annars skulle våga sig på att dirigera får ett forum där de kan testa. Många som deltagit har sagt att de aldrig trodde att det kunde finnas så många saker involverade i dirigerandet och det betyder säkert att de lärt sig nånting. Det handlar ju inte om att alla ska bli fullfjädrade dirigenter utan om att alla ska få pröva på och förhoppningsvis lära sig något nytt. Hittills har det varit jätteroligt och lärorikt, faktiskt också för mig!”, berättar Martin.

Jasmin dirigerar

Foto: Laura Lyytikäinen

Också koristerna tyckte att kvällen var nyttig och de menade att dirigering ser lättare ut än vad det är. Vi fick bland annat lära oss slagfigurer för olika taktarter och hur man ger  en impuls i början av stycket.

”Det är kanske lättare att våga dirigera på någon fest nu när man lite vet hur det går till.”, menar Ingrid Lise, en av flororna som deltog.

 

Med vänliga hälsningar
Laura

Läs också

Kommenteringen är stängd.