Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Intervju med Sam Fröjdö

4 apr , 2013, 09.55 lindaklang

 

För några dagar sedan fick Linda Klang möjlighet att intervjua Sam Fröjdö, kompositör för Requiem för levande och döda. Verket uruppförs lördagen den 6:e april i Mikaelskyrkan i Åbo kl. 18.00.

Ge oss en presentation av dig själv: Vem är Sam Fröjdö?

 – Jag är en lidelsefull clown, med en musikers hjärta och öron. Jag är mycket envis. Irriterande envis ibland, de facto. Men jag är också social, hjärtlig och öppen. Vidare vill jag beskriva mig som känslig, såsom konstnärer ofta är. Jag är pappa till en 6-årig son som bor hos mig varannan vecka, och som jag därutöver träffar så ofta jag kan. Dessutom är jag föreståndare för Åbo School of Rock, en förening och rockskola jag grundade 2008.

Hur ser din dag ut då du skriver musik?

– Jag är en morgonmänniska, och kravlar mig helst ur sängen i gryningen. Jag arbetar (med kompositionerna) helst under morgnarna och förmiddagarna, gärna mellan 6 och 12. Jag finner mina sinnen vara mest öppna och mottagbara just då, och tanken fräsch och utvilad. Tja, oftast är det så.  Jag arbetar helst med musik som har vokala inslag. Text är väldigt viktigt för mig, och jag skriver själv väldigt ofta. Noveller, dikter, prosa.

Varför bestämde du dig för att skriva Requiem och hur kom det till?

– Requiem för levande och döda är ett resultat av ett behov av att skriva ett längre stycke, ägande en röd tråd. Tack vare det tidigare samarbetet med Göran Torrkulla kom jag snabbt fram till att hans syn på liv och död, glädje och sorg, människan som sådan, vore perfekt i text, och passande för vad som gäller ett Requiem ”på svenska”.

Varför ville du samarbeta med just Florakören och Brahe Djäknar?

– Jag önskade redan i ett tidigt skede under skapandet av mässan att få arbeta med Florakören och BD, dels med tanke på den ungdomliga, levande klangen och dels för att få arbeta med Uffe. Jag har själv sjungit i BD (2002-2005?) och vet att studentkörerna har kapacitet till att åstadkomma mycket fina resultat. Och har så ofta gjort.

Vad har du för musikrelaterade planer för den närmaste framtiden?

– Jag arbetar för tillfället med en kammaropera (musik och libretto) som framförs i höst. Detta är klart inom kort, och därefter tar jag paus över sommaren.

 

Våriga hälsningar,

Linda Klang

Läs också

Kommenteringen är stängd.