Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Floras kvartettverksamhet

7 mar , 2014, 09.18 lindaklang

 

Florakören har en aktiv kvartettverksamhet och vi får ofta uppträda på diverse fester inom och utanför Åbo Akademi i kvartetter eller andra små sånggrupper. Vi betalar också hyran till kyrkorna vi sjunger i med att komma och uppträda med en kvartett eller dubbelkvartett. Jag har personligen varit med senast för tre veckor sedan då en dubbelkvartett sjöng på en gudstjänst i Mikaelskyrkan. Detta uppträdande var en av dessa ”betala hyran”-uppträdanden och vi sjöng totalt fyra sånger på olika ställen i gudstjänsten. Men kvartettuppträdanden innebär som sagt inte enbart kyrkouppträdanden, ofta sjunger vi på fester och då är musikstilen betydligt friare. Ofta brukar vi sjunga något ur vår stamrepertoar, som ju lämpar sig perfekt för festliga tillfällen. Vid jultider brukar det vara populärt att ha en kvartett från Florakören att uppträda på julfesten.

En annan spännande tillställning är kvartettävlingen som Florakören arrangerar tillsammans med Akademiska Damkören Lyran varje år. Varannat år ordnas tävlingen i Åbo och varannat år i Helsingfors. Kvartetterna sjunger alla en gemensam sång och sedan får de välja en egen sång som de sjunger. Den kvartett som vinner får ha kvartettkaraffen, som tillfället till ära är fyllt med någon god dryck, i ett år framåt. Florakören vann tävlingen senast år 2012 med kvartetten CreaDiem.

YouTube Preview Image

Här sjunger kvartetten CreaDiem

Det finns flera kvartetter som övar regelbundet inom Florakören, och också flera där man har tagit hjälp av bröderna i Brahe Djäknar. Jag själv sjunger i en blandad kvartett sedan i fjol och det är verkligen jätteroligt. Att sjunga i kvartett både liknar och skiljer sig från att sjunga i kör. Man är ensam i sin stämma, men p.g.a. det lär man sig massor om sin egen röst och man måste verkligen lära sig sin stämma ordentligt. Det gynnar ju även kören i långa loppet. Jag rekommenderar verkligen koristerna att ställa upp på kvartettuppträdanden för att prova om man inte har provat på det.

Två år i rad (2012 och 2013) var Florakören och Brahe Djäknar med och ordnade en kvartettkonsert som Tyy:n kuoro (som inte heter så längre) ordnat i 10 år. I år har jag inte hört något om något liknande, men det kan ju bero på vårt jubileum. På denna kvartettkonsert uppträdde min kvartett förra året. Jag hoppas dock att det ordnas sådana här tillställningar i fortsättningen eftersom det är roligt både att uppträda och lyssna på en sådan här konsert.

YouTube Preview Image

Här sjunger min kvartett Niklas Nyman på kvartettkonserten förra året.

 Om du vill förgylla din fest med sång, ta kontakt med körens kvartettansvariga så ordnar det sig. Kontaktuppgifter finns på körens hemsida!

Fredrica, före detta kvartettansvarig och nu glad kvartettsångerska

Läs också

Kommenteringen är stängd.