Florakören och Brahe Djäknars majmånad kulminerade i en efterlängtad gemensam vårkonsert och vårbal. Vårkonserten Jorden runt på 20 sånger var en välgörenhetskonsert där 75 procent av biljettpriset gick till Röda korsets katastroffond. Körens ordförande Erica Karlsson sade det så väl innan konsertens början: genom att göra något vi och förhoppningsvis publiken njuter av får också vi som studerande chansen att hjälpa. En verkligt motiverande tanke!
Att sjunga i kör skapar ett möte mellan människor som kanske inte annars skulle träffas, men som samlas kring musiken som inspirerar alla korister – det är en socialt mycket givande hobby. Möten mellan människor och kulturer är något som i dagens politiskt oroliga värld sker var och varannan stund, tyvärr dock inte alla gånger i så goda tecken som i studentkörerna.
Konsertrepertoaren tangerade mångahanda olika kulturer på 20 olika språk med folkliga sånger som körerna stiftat bekantskap med under sina körturnéer eller genom utländska körkontakter. Bland annat armenisk, finsk, haitisk och japansk folkvisa, psalmen Nearer, My God, to Thee på afrikaans, bön på ungerska, lettisk bröllopsvisa, tjeckisk och tysk vinvisa, Jukka Linkolas jojkinspirerade The Joiku samt den svängiga colombianska dansvisan Bullerengue uppfördes. Florakören inledde med sina stycken, därefter entrade Brahe Djäknar scenen, och konserten avslutades med gemensamma stycken. Alla tre sektioner varvades med kvartettsång.
Efter uppförandet av Verdis Messa da Requiem i både Åbo och i Stockholm tidigare i vår blev övningstiden inför vårkonserten kort, men detta till trots blev konserten lyckad; vi fick uppträda inför en nästan fullsatt publik! FBK-huset, även kallat Palatset, som denna gång tjänade som konsertställe, var imponerande även om kanske inte akustiskt det bästa. Valet att överge den rosa kåpan och fracken för denna gång och satsa på färggrann klädsel fungerade väl i den färgglada salen.
Kören fick väl kontakt med publiken samt sjöng med energi och sångarglädje speciellt i de gemensamma styckena. Konferrensiärerna bjöd på humoristiska inslag och intressanta fakta kring sångerna. Konserten avslutades med den fartfyllda, dansanta Wangol och den lugna, stämningsfulla Så skimrande var aldrig havet, – kontrasten dem emellan var fin.
Efter konserten firades den årliga Vårbalen på Sibbe med god mat och glatt sällskap, kryddat med diverse körmedlemmars tal och uppträdanden. Sounds of Silence uppfördes av en enkelkvartett i Deke Sharons vackra arrangemang, medan en annan kvartett uppförde en pampesisk version av Vårvindar friska, i Pedersöre kallad Vååre i Pedesi, som förde tankarna till de Österbottniska slätterna i verkligt fin stämsång! Floras ordförande Erica höll ett inspirerande tal om den insamling till Röda korsets katastroffond som gjorts under konserten. Brahe Djäknars styrelseordförandes Maunu Toivaris humoristiska tal gav i sin tur alla ett leende på läpparna.
Som traditionen påbjuder delades sångarmärken ut, vilka i vår erhölls av följande körmedlemmar:
Florakören
Floramärket: Isabella Alinikula, Alexandra Granlund, Matilda Martin och Hanna Nyberg
Stora floramärket: Tove Andersson, Johanna Aintila och Jannica Grönroos
Vänskapspriset Punchpotta på pellingesten: Sofia Eklund
Fjärilsvingar: Alexandra Granlund
100 procents närvaro -skumpan: Alexandra Granlund
Brahe Djäknar
Sångarmärket: Otto Lindén och Peik Nordström
Stora sångarmärket: Jacob Waselius
Trubadur: Robin Sjöstrand
Bardmärket: Henrik Forsblom
Förtjänsttecknet: Tobias Wessberg
Nu återstår endast uppträdandet på Åbo Akademis Doktorspromotion innan sommaren nalkas!
– Jannica