Små stunder i en studentkör

NSSS

NSSS

15 apr , 2014, 11.22 lindaklang

 

NSSS, vad är det för nåt?

NSSS eller Nordisk Studentsångarstämma (Nordic Student Singers’ Summit)
är en körfestival som ordnas vart tredje år i ett nordiskt eller baltiskt land.
Den första stämman hölls i Linköping år 1987, och i år arrangeras festivalen Tartu 24.04 – 27.04.2014, det vill säga nästa vecka!

07052011212-bloggstorreFloror inför galamiddagen under NSSS i Linköping 2011

Kort historik:

Under den första stämman år 1987 i Linköping samlades ca.800 körsångare från 22 körer från Sverige, Finland och Norge. Bland dessa körer fanns både Florakören och Brahe Djäknar som under festivalen bestämde sig för att bjuda in de andra körerna till en liknande festival i Åbo tre år senare. Detta var inledningen till en härlig tradition.

Under de följande åren deltog allt fler körer från fler länder, Danmark, Estland och även Litauen. Allt som allt har hela 67 stycken körer deltagit i NSSS, men det är bara tre körer som har varit med under alla festivaler; dessa är Florakören, Brahe Djäknar och Linköpings Studentsångare.

Förutom för en paus år 2002 har studentsångarstämman ordnats vart tredje år, och i år ordnas festivalen alltså för nionde gången. Till årets NSSS väntas 38 körer och ca.1400 sångare från fyra länder.

NSSS 2014Årets tema är Me/We

Så vad händer under NSSS?

Festivalen brukar inledas med en öppningsceremoni och ibland också en parad.
Under de två första dagarna ordnas det mindre körkonserter där de enskilda körerna får uppträda med sin egen repertoar tillsammans med 2-3 andra körer.
Festivalen kulminerar i en galakonsert följt av en galamiddag. Under galakonserten kommer alla sångare att gemensamt uppföra ett specialskrivet verk av Maria Kõrvits kallat ”Sea. Forest. City”.
Såklart ska man under festivalen också hinna med egna övningar och gemensamma övningar inför Galakonserten, men även mys & pys med andra körer.
Vi floror ser speciellt mycket fram emot NSSS eftersom vi då kommer att få träffa vår fästman Linköpings Studentsångare igen. NSSS spelar en viktig roll i vårt förhållande, det var under NSSS 2008 i Stavanger som vi förlovade oss och under förra NSSS hade de tagit sig tid att ordna en romantisk träff i den ljumma vårnatten (med tillhörande champagne, rosor och serenader) trots att de hade fullt upp med att fungera som värdar för festivalen. Vi väntar med spänning på vad som kommer att ske den här gången, åtminstone har jag hört rykten om en gemensam middag.

Till sist ett smakprov på hur det kan låta under galakonserten:
http://www.youtube.com/watch?v=r5NVhh5Vczc

 

/Anna

Läs också

Kommenteringen är stängd.