Små stunder i en studentkör

Okategoriserade

Intervju med dirigent Ulf Långbacka

6 Nov , 2013, 20.13 ohaapama

 

Inför advent och Floras jubileumsår följer en liten intervju med vår dirigent Ulf Långbacka!

 

1.Hur länge har du varit dirigent för Florakören och hur kom det sig  att du blev 
dirigent?

Jag började i januari 1991. Jag sjöng i BD åren 1977-79 och var bl.a. vicedirigent. Då blev jag naturligtvis också bekant med Florakörens verksamhet, och fascinerades och inspirerades av den intensiva verksamhet som studentkörerna vid ÅA  idkade. Under åren 1980-91 bodde jag sedan i Helsinfors och studerade bl.a.  kördirigering vid Sibelius-Akademin. När sedan Gottfrid Gräsbeck gick pension och hans tjänst, där bl.a. dirigentskapet för Florakören ingick, lediganslogs,  beslöt jag söka tjänsten. På den vägen är det.

2. Vilket är ditt favorit körprojekt genom tiderna?

Det är en svår fråga, det finns många. Florakörens resa för att delta i studentkörsfestivalen i Valencia år 1992 var nog en av de roligaste där Flora varit inblandad. Jobbet kring Floras senaste skiva, ”Jag är en dans” kommer också högt på listan.

3. Hur mångte Adventskonserten blir det för din del? 

Det torde vara den 21. som dirigent. Som sångare deltog jag i tre stycken adventskonserter.

4. Har du något roligt konsertminne du vill dela med dig av?

En av de mera speciella upplevelserna var nog uruppförandet av min ”Motetti” i Åbo domkyrka 2009, när presidenterna Ahtisaari, Koivisto och Halonen med gemåler satt  mycket nära det stället där jag stod och dirigerade. Jag måste akta mig noga för att inte sopa till Tellervo Koivisto jag blev ivrig och rörelserna yviga.

5. Berätta vad som gör adventskonserterna speciella för dig, hinner  du njuta av dem när 
du dirigerar?

Jag njuter mycket av att dirigera adventskonsert, varje gång. Publikmängden och den storslagna miljön skapar en speciell högtidlig stämning som  ger musiken en extra krydda.

6. Vad ser du mest fram emot i körsammanhang den kommande tiden?

Florakörens 70-årsjubileum blir mycket spännande. Vi kommer bl.a. att uruppföra nya verk som kören beställt av Matthew Whittall och Mia Makaroff.

7. Hälsningar till konsertbesökare:

Hjärtligt välkomna!

Ulf Långbacka

 

Intervjun gjordes av Oona.

Läs också

Kommenteringen är stängd.